Zašto i šta čitam?

Zašto i šta čitam?

Čitanje, čitanje, čitanje, za mene jako važna radnja. Smatram da ne postoji loša knjiga. Postoje one koje su laganije ili one za koje treba više fokusa da bi se čitale, samim tim i sporije idu.

 

U mojoj biblioteci se može naći od kulinarskih knjiga Jamie Oliver-a, do Osho-vih mudrosti, preko startup načina. Jednostavno je, želiš da budeš kosmopolita,  prihvataš različitost, kulture, običaje, verovanja, hranu, mirise, ukuse, razmišljanja iliti poznata srpska reč, mindset, onda otvori svoj um, produbi, treniraj i gradi ga. Baš kao što mišić se trenira, tako i mozgu treba ‘’bildovanje’’, razvija se tako što se širi vokabular, stvarate slike u glavi, zamišljate likove i scene, što predstavlja lepotu čitanja.

 

Još jedan od razloga zašto čitam, jeste zato što volim. Uvela sam rutinu da svaki dan pročitam bar 5 strana knjige, ujutru uz doručak i kafu. Znam, javiće se i oni koji ne vole da čitaju, mogu vam predložiti da probate. I da, ok je ako niste ljubitelj čitanja, nemojte ni to raditi zato što tako treba jer vam društvo nalaže, koga briga, ako možete probajte, da se preispitate da li stvarno ne volite ili ste možda zamrzeli u osnovnoj školi zato što ste ‘’morali’’ da čitate.

 

Za one koji nisu ljubitelji čitanja, postoje audio knjige i to je skroz ok slušati, prvenstveno za one koji su multipraktici, dok vozite se na posao možete odslušati par strana odabrane knjige.

I za ekologe, pored audio, postoje knjige u pdf-u, iako sam pristalića zagovaranja zaštite životne sredine, izvinite me, miris i dodir knjige je nezamenljiv ekranom.

 

Svako doživljava delo na svoj način. Zato je i posebno, zaboravite tumačenje književnog dela. Ako nešto mi je smetalo u školi, jeste kada izneseš mišljenje profesoru književnosti, a on ti kaže da, ali. Nema ali u ličnom doživljaju te knjige, i to tumačenje je po tumačenju čoveka koji je kritičar,  i njegovo je, nije ni tvoje, a ni moje.

 

Probajte pročitati neku knjigu koju ste čitali pre 5 godina, čak i pre godinu dana, nije isti doživljaj čitati delo sa 20, 25 i 30 godina, pa ja nisam identična osoba u poređenju sa sobom od juče. Posle ovog teksta, posle mnogih razgovora sa ljudima, sa sobom, to je prirodno, razvitak je prisutan kada čitaš, edukuješ se i upijaš informacije filtrirajući kroz svoj sistem.

 

Čitate polako, pogotovo one knjige koje su iz popularne psihologije i stručne, zahtevaju pažnju i fokusiranost. A kada krenete sa multitaskingom nećete izvući poetnu priče. Čitajte i više puta jednu istu rečenicu, nije sramota ne razmeti, pitajte i možda nekoga ko je čitao kako doživljava neki pasus, komentarišite sa prijateljima šta vas je nadahnulo u knjizi, videćete da se menja i tok komunikacije i interesovanja o razmeni knjiga. Uživajte, na svetu ima toliko knjiga i odličnih pisaca, a lepota čitanja se ogleda u činjenici da ni jedna knjiga nije ista, baš kao što ni mi ljudi nismo.

 

Možda ne možemo da upoznamo sve ljude ovoga sveta, ali možemo da ih doživimo kroz dela koje nam doprinose da budemo u nekom momentu u cipelama pripovedača i na mestima koje možda ne stignemo da posetimo.

Evo i par korisnih naslova koji su mi bile zanimljivi:

Proces prisutnosti Michael Brown

Buđenje Antoni de Melo

Knjiga o spoznaji Osho (Oshove knjige sve bih preporučila, kome legne, meni je kao šamar budali 😀 )

Žene koje trče s vukovima Klarisa Pinkola Estes

Emocije Zoran Milivojević

Budni u 5 Robin Šarma

Kaluđer koji je prodao svoj ferari Robin Šarma

Životni pobednik Mjurijel Džejms i Doroti Džongvard

Ispričaj mi snove Sindi Šeldon

Sidarta Herman Hese

Umeće ljubavi Erih From

Dripačka rapsodija Aleksandar Bilanović

Majstor i Margarita Mihail Bulgakov

Agata Kristi (šta god uzmete nećete se pokajati)

Ona sva Đukica Đurović

Leave a Comment

Your email address will not be published.

eighteen − 6 =