Zašto je potreban biznis plan?

Zašto ti je potreban biznis plan?

Stigli smo i do tema vezanih za postvljanje biznisa. Javila mi se ideja za pisanje jer sam shvatila da mnogi ne razumeju zašto je važni imati biznis plan.

 

Naime, biznis plan zahteva veliku posvećenost u izradi, prvenstveno postavljanje ideje, a samim tim i neophodno je izdvojiti vreme za pisanje.  Ako se osvrnemo na definiciju šta je biznis plan vidimo da nam je jako koristan alat za praćenje naših ciljeva.

 Definicija*

Biznis plan sadrži prikaz stanja određenog preduzeća i osnovne elemente vezane za određeni projekat koji to preduzeće želi da realizuje. Biznis plan predstavlja i početni dokument koji služi za razgovor sa potencijalnim investitorima i finansijerima određenog projekta.

Može se koristiti u mnoge svrhe, ukoliko želiš da otvoriš firmu/startap/organizaciju potreban je biznis plan, želite kredit, subvencije od strane države ili možda apliciraš za evropske fondove, eventualno želiš da prikupiš novac od globalne platforme za finansiranje kreativnih ideja, takođe je neohodno imati napisan biznis plan. Jedan od primera zašta mi je bio neophodan biznis plan, jeste da idem na razmenu mladih preduzetnika Erasmus for Young Enterpreneurs. Iako sam već imala biznis plan pri samom otvaranju firme, svaki donator, fond ili banka zahtevaju  drugačiji pristup popunjavanju aplikacije, naime svako ima svoje uslove šta želi da čuje u biznis planu i na osnovu toga zaključi da imate održivost na tržištu.

Ono što je važno takođe da znate je da ni jedan biznis plan nije zakucan u kamenu, naime sve je OK i ako nešto ne ispoštujete iz tog plana, samo se osvrnite na 2020. godinu faktor rizika zvani Covid19 niko nije mogao da očekuje i da ga predvidi u biznis planu, a uticalo je na svačije poslovanje.

Ako ništa drugo kako se razvijamo mi tako se razvija i firma, javljaju se nove ideje, promene su sastavni deo svakog poslovanja, ono što je jako važno, koliko komuniciraš sama sa sobom i pratiš razvoj sebe i svog biznisa. 

Da bi jedan biznis plan bio kompletan potrebno je da ima sledeće elemente:

Kratak pregled (osnovnih informacija o firmi)

Lični deo (osnovne ifnormacije o osnivaču/ima)

Opis vaših poslovnih aktivnosti/proizvoda/usluga

Pregled tržišta

Proizvod/usluga

Marketing i strateška prodaja

Proizvodnja i nabavka

Menadžment i organizacija

Budući rast i razvoj

Uspeh i faktori rizika

Finansijski plan

Ukoliko ti je potreban biznis plan ili želiš da naučiš da ga pišeš, budite slobodna da me kontaktiraš da rešimo tu zavrzlamu. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

15 − ten =